Witajcie,
Czy młodego zasadzonego w tym roku Pierisa japońskiego Little Heath trzeba jakoś okryć, przygotować do zimy? Jakoś okopczykować. Jak z podlewaniem? W dzień słonecznie 10 stopni bezchmurnie i słonecznie, nad ranem jakieś 0 stopni
Dodany 19:16, 29 paź 2014
Pieris jest rośliną zimozieloną, podlewaj póki jest na plusie. Jak zmrozi okopczykuj korą. Włóknina nic nie da, jak ma zmarznąć to i tak zmarznie, ale podlanie jest ważne.
Witajcie,
Mam pytanie czy pierisy: Katsur i Little heat wymagają przycinania? Usuwania przekwitłych kwiatostanów? Czy nie wymagają żadnych tego typu zabiegów pielęgnacyjnych?
Dodany 12:25, 26 kwi 2015
Dobrze jest usunąć przekwitnięte kwiatostany, ale delikatnie, bez naruszania liści pod kwiatostanem. To wzmacnia rośliny, gdyż pozbawiona możliwości wytwarzania nasion kieruje energię na inne cele.
Wiem, pewnie teraz wyjdę na totalnego laika ale muszę zapytać. Czy przekwitłe kwiatostany to te drobne dzwonki? A kiedy one sie pojawiają? Bo u mnie na 2 piersiach sa tylko kolorowe chyba przyrosty☺️
No i czy ktoś mógłby mi pokazać na jakimś przykładzie jak i w ktorym miejscu przycinać te kwiatostany?