Dodany 21:22, 29 lut 2012
Jak w tytule. Chciałam spytać kiedy i jak zabrać sie za podział kęp traw. Mam wielkie poduchy 'niedżwiedziego futra' i chetnie bym podzieliła i porozsadzała...No i miskant- kiedy i jak to zrobić by nie uszkodzić rośliny.
Dodany 23:07, 29 lut 2012
najlepiej wysadzić całą kępę z ziemi i podzielić ostrym nożem lub te wysokie ( miskant) piłką do metalu . niedźwiedzie futro jednak możesz spokojnie odrywać małymi kępkami .poczekaj na cieplejsze dni , ale zrób to zanim kępy wypuszczą kły nowej trawy . przy dzieleniu te zazwyczaj się uszkadzają i potem długo czekamy na nowe .
możesz się tez pobawić w rozrywanie kępy. to mniejsze uszkodzenie korzeni , ale potrzeba duuuuużo siły , a często jak stara kępa to nie możliwe . ja tak dzielę tylko rozplenicę japońską , ale młode kępy
Dodany 08:56, 01 mar 2012
Dzięki za odpowiedzi, czyli poczekam jeszcze trochę z nimi. Mój M coś narzeka że powinien poćwiczyć to porozrywa troszkę w ramach ćwiczeń...A do miskantów mówisz Alinko piłka do metalu - widzę że ciężkie prace przede mną...to ja grzecznie narazie wrócę do grabienia trawnika...