Strona główna Forum Mapa ogrodów O nas Kontakt Dni otwarte

Pokaż wątki Pokaż posty

Jadalne chwasty i inne rośliny

beata0109
Dsc06710

Dołączył: 27 sty 2013
Skąd: GW
Posty: 256
Dodany 10:29, 19 lut 2013 , edytowany o 10:42, 19 lut 2013
Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na taki wątek .Jeżeli nie to proszę przenieść

Oglądając przyrodniczy program o japońskich meduzach usłyszałam "jak nie możesz się czegoś pozbyć to zjedz" idąc tym tropem od kilku lat zjadamy nasze chwasty ogrodowe.
Zaczęło się od pokrzywy którą polecono mojej dwuletniej córce w Klinice Hematologii w Szczecinie.
Właściwości pokrzywy są niezliczone . Wykorzystujemy ją przy zaburzeniach przemiany materii, awitaminozie , anemii a także do usuwania złego cholesterolu. Młoda pokrzywa pokrzywa po zblendowaniu z jogurtem i czosnkiem jest idealnym dipem. Można dodawać ja do sałatek i farszów. Gotowałam zupę ale nie polecam. Specyficzny smak zielska.
Wiele przepisów jest internecie .
Wystarczy przeczytać jej cechy fitochemiczne .Zawiera witaminy, żelazo potas w korzeniu lecytynę http://pl.wikipedia.org/wiki/Pokrzywa_zwyczajna.
Jest dostępna już od początku marca podczas gdy inne roślinki dopiero siejemy.
Najwięcej właściwości ma młoda pokrzywa więc jak ją ścinamy regularnie młode pędy są do jesieni. warto zostawić sobie uprawę w mało reprezentacyjnej części ogrodu.

mniszek lekarski zwany potocznie mleczem jest kolejnym usilnie tępionym chwastem.
Zawiera inulinę to błonnik zawarty w liściach, który także ogranicza wchłanianie tłuszczów, sole mineralne,potas i sporo witamin. Działa żółciopędnie i żółciotwórczo pomaga w pracy wątroby, Wpływa na działanie nerek. Pomaga pozbyć się toksyn i wody z organizmu. Właściowości ma bardzo wiele.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mniszek_pospolity
Młode liście są delikatne lekko gorzkie. Sałatka z samych liści mniszka był dla nas za gorzka. Polecam sałatkę grecką ,liście sałaty ,liście mniszka pomidory oliwki, oliwa z oliwek , ser feta.
nawet można przygować pesto
thttp://www.davidlebovitz.com/2011/03/dandelion-pesto-recipe/


komosa biała potocznie lebioda ,na przednówku zastępuje szpinak. Można dodawać do jajecznicy , lub smażyć ze śmietaną . Dobrze smakuje jako farsz w cieście francuskim. Zbiera się tylko młode listki nie większe niż 13-15 cm Przed smażeniem warto je sparzyć podnosi to walory smakowe.
Zawiera dużo białka witaminy C i prowitaminy A.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Komosa_bia%C5%82a
Starsze rośliny i nasiona mają właściwości trujące. Młode można jeść bez obaw.

hosty przeczytałam artykuł w jakimś ogrodowym miesięczniku o walorach smakowych tej rośliny. W Azji jest uprawiana jako warzywo. Nie znam ich właściowości leczniczych. Liście stosuję się jako baza do sałatek. Mnie osobiście nie smakowały ale mąż się nimi zjadał. Można je przygotować na gorąco wystarczy ugotować w osolonej wodzie. serwowałam to danie podczas wizyt znajomych, ich mina bezcenna

pałka wodna szerokolistna dla właścicieli rowów i stawów nadmiernie rozrastająca się pałka wodna jest utrapieniem.Trzeba ją regularnie wyrywać. Cała roślina jest jadalna jednak część zielona jest łykowata i bez smaku. Smaczne są białe pędy .Delikatne i kruche. Można gotować jak szparagi .Ja stosowałam do dań azjatyckich w szczególności do słodko kwaśnych.

podagrycznik u mnie ten chwast rozplenił się w najbardziej wilgotnej i zacienionej części ogrodu. Roundup nie był skuteczny. Zielsko trudne do usunięcia ponieważ sąsiedzi też są tym zachwaszczeni i to przełazi , więc teraz je uprawiam Jest tylko regularnie koszone i wygląda jak roślina okrywowa. Smakuję i pachnie podobnie jak seler. Ma właściwości lecznicze. Zawiera dużo białka i tłuszczy ,prowit A i wit. C.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Podagrycznik_pospolity
Dodaję je do większości potraw jak zieloną pietruszkę i zielone części selera. Można przygotować jak szpinak.
Musimy jednak mieć całkowitą pewność że to ta roślina ! jest podobna do szaleju jadowitego który jest bardzo toksyczny

krwawnik pospolity w moim ogrodzie rośnie na wyżej położonej części. Zawiera cynk i magnez.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krwawnik_pospolity
Ma wyrazisty smak i zmienia smak sałatek. Można urozmaicać nim wiele potraw. Sałatka ziemniaczana z majonezem kiszonym ogórkiem po dodaniu krwawnika zmienia się w zupełnie inne danie. Dodaję małe ilości sosów,zupy jarzynowej, twarożku.

Wykorzystuję kwiaty bratka ogrodowego , nasturcji do dekoracji sałatek i ciast


fiołek trójbarwny dziki bratek ma maleńkie kwiatki które przepięknie wyglądają na babeczkach z kremem. Zrobiłam takie córce na zakończenie gimnazjum. Można je posmarować białkiem i posypać cukrem pudrem. Ma też właściwości lecznicze
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fio%C5%82ek_tr%C3%B3jbarwny
na wielkanocne święta idealna dekoracja potraw

chciałabym poznać wasze doświadczenie w stosowaniu roślin mało używanych a powszechnie rosnących
____________________
Nostalgiczny ogródek shabby chic
Magda70
9aef45e5052e64861c89abea353b42fc 1

Dołączył: 05 lip 2012
Skąd: pomorskie
Posty: 19947
Dodany 10:50, 19 lut 2013
pokrzywa, mlecz i fiołek-bratek...to wiedziałam....ale reszta?? Zwłaszcza hosty??
Jestem w szoku...
beata0109
Dsc06710

Dołączył: 27 sty 2013
Skąd: GW
Posty: 256
Dodany 11:08, 19 lut 2013
zapomniałam o liliowcach
Nie posiadam ich w swoim ogrodzie ale u teściowej rosną piękne. Smażyłam pąki w cieście naleśnikowym, wystarczy rozpłaszyć kwiat i smażyć po obu stronach za złoty kolor. Podobnie smażę kwiaty cukinii .Cała roślina liliowca jest jadalna. W internecie jest sporo przepisów np na pierś z kurczaka z liliowcami. Warto spróbować
Jeszcze nie testowałam kwiatów aksamitek które też są jadalne stosuje się do sosu serowego, kurczaka, ryżu. W tym roku spróbuję
____________________
Nostalgiczny ogródek shabby chic
Mazan

Dołączył: 23 wrz 2012
Skąd: podnóże Kocich Gór
Posty: 4141
Dodany 11:35, 19 lut 2013
Witam

Mogę tu dodać tak powszechne chwasty, jak żółtlica drobnokwiatowa i gwiazdnica pospolita. Szczególnie ta ostatnia jest wartościowa na surówki i dodatki do innych dań, ale przyprawiona czymś ostrzejszym. Bardzo uporczywe ziółko w ogrodzie, a bardzo skuteczne w leczeniu różnych awitaminoz i niedoborów składników mineralnych - szczególnie zimą. Rośnie nawet pod śniegiem, a stopują ją nieco kilkunastostopniowe mrozy. Innym, równie wartościowym zielem jest przytulia czepna. Szczególnie dla anemików i ludzi którym często dokucza - zwykle latem - puchlina kończyn dolnych. Można ją pić, jeść bez umiaru - nie ma skutków ubocznych.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek
____________________
Mazan - Walerek
beata0109
Dsc06710

Dołączył: 27 sty 2013
Skąd: GW
Posty: 256
Dodany 16:40, 19 lut 2013 , edytowany o 16:46, 19 lut 2013
Dziękuję bardzo za gwiazdnicę nie miałam o niej pojęcia przegooglowałam internet wszerz i wzdłuż .Ta niepozorna roślina ma wiele właściwości leczniczych: zawiera saponiny a te są przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne, pierwotniakobójcze, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, żółci i soku jelitowego. Mogą wpływać na poziom cholesterolu.,wit C, E,PP,B1,B2, potas, fosfor, żelazo, wapń, cynk, magnez, selen, jod i krzem. Odwar pije się podczas kuracji odchudzających.Działa przeciwmiażdżycowo, zawiera spore ilości beta-karotenu
teraz praktyka
wystarczyło wyjść na tył ogródka gdzie nie ma śniegu



smak listków znośny delikatny, idealnie do kanapek
zmiksowana z jogurtem nie do zjedzenia ,smak zielska ale dodałam ćwiartkę małej cebulki i około 50 gram sera typu bałkańskiego Feta chyba byłaby lepsza .Po zmiksowaniu wyszła kremowa pasta. Dziecię moje poprosiło dokładkę

____________________
Nostalgiczny ogródek shabby chic
Mazan

Dołączył: 23 wrz 2012
Skąd: podnóże Kocich Gór
Posty: 4141
Dodany 21:01, 19 lut 2013
Witam

Pisałem o przytulii lecz nie wspomniałem, że ma ona pewną - ujemną cechę - robi z mleka serek, co kiedyś było wykorzystywane w serowarstwie do produkcji twarogów, dlatego stop karmiącym mamusiom. Będzie kwaśne mleczko, a może nawet zsiadłe. Znam to z praktyki rolniczej.
Dlatego napisałem, Beato, że gwiazdnica potrzebuje ostrzejszych przypraw. Moi sąsiedzi w ten sposób pozbyli się tego i innych zachwaszczających ziół ze swego ogrodu i teraz korzystają z moich zasobów plewiąc nieraz nawet grządki. Twierdzą, że mają za darmo zdrową żywność.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek
____________________
Mazan - Walerek
argo

Dołączył: 20 lut 2013
Posty: 8
Dodany 10:55, 15 mar 2013
Teraz podobno szczaw jest bardzo popularny. Wiecie o co chodzi?
Gardenarium
Img 7904

Dołączył: 09 lip 2010
Skąd: Okolice Warszawy
Posty: 73464
Dodany 20:26, 15 mar 2013
Szczaw trzeba zbierać z łąk nie nawożonych

Za moich młodych czasów się zbierało szczaw na rowach i łąkach.
Mariusz
 dsc0094

Dołączył: 01 paź 2012
Skąd: Podkarpacie
Posty: 3346
Dodany 07:24, 29 mar 2013 , edytowany o 07:53, 29 mar 2013
Ciągle zbieram informacje o jadalnych roślinach wodnych i bagiennych, to bardzo obszerne zagadnienie. W miarę swoich możliwości odezwę się w tym temacie, bo jest ciekawy.
Polecam też ciekawe artykuły umieszczone wydawnictwie "Dzikie rośliny jadalne Zapomniany potencjał przyrody".


____________________
Pozdrawiam Mariusz Przyjazny ogród
beata0109
Dsc06710

Dołączył: 27 sty 2013
Skąd: GW
Posty: 256
Dodany 23:17, 01 kwi 2013
Szczaw rośnie na naszej działce ale zbieram sporadycznie bo po za mną nikt nie lubi szczawiowej Dodany w małych ilościach do sałat fajnie się komponuje ale jedzenie szczawiu ma zwolenników i przeciwników,nie poleca się go dzieciom. Ja jednak uwielbiam szczawiową z jajkiem czy jest zdrowa czy nie.

Temat roślin bagiennych bardzo mnie zaintrygował.
Ostatnio studiuję książkę o ziołolecznictwie,powiedziałam mężowi że znalazłam tam kilka roślin z naszej okolicy których zażycie może spowodować niezbyt przyjemne doznania więc radzę mu żeby był miły
____________________
Nostalgiczny ogródek shabby chic
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies